Türkiye’nin Moda Haber Portalı ile Modayı Yakından Takip Edin!

Moda Nedir?


Moda Nedir?
sorusu modayı takip eden bir çok kişinin sorduğu soruların başında gelir. Türkçe’de iyi şekilde derlenmiş bir kaynak bulamayınca, biz de modaport ekibi olarak bir araya gelerek, Wikipedia ve Türk Dil Kurumu‘nu da referans alarak kısa bir tanımlama yapmak istedik. Bu yazdığımız tanımı moda başlığı altında Türkçe Wikipedia‘ya da ekledik. Orada acar gönüllülerin ya da farklı niyetleri olan kişilerin çıkarak tanımı silebileceğini de göz önünde bulundurarak, hazırladığımız bu bilgiyi modaport sayfalarına da eklemeye karar verdik. Bu tanımı daha genişletip detaylandırmak için sizlerin de öneri ve yorumlarınızı da göz önünde alacağız. Sizce moda nedir? Lütfen yorumlarınızı  editor@modaport.com adresine isminizle birlikte bir eposta ile gönderin ya da haberin altındaki bölüme yorumunuzu yazın. Bu sayfayı hep birlikte güncelleyerek, şekillendireceğiz ve tanımın genişlemesine katkıda bulunanların isimlerini altında belirteceğiz.

İşte “Moda Nedir?” sorusuna cevap olarak hazırladığımız moda tanımı.

Moda, Türkçe’de temel olarak bir toplumda bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzlarını ifade etmekle birlikte, sadece giyim değil genel davranışlar, sanat, mimari, edebiyat ve yemek gibi bir çok konuyu da içine alan ve bir süre etkin olan toplumsal bir beğeniyi de anlatmak için kullanılmaktadır. 

Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük’te “moda” kelimesinin anlamı:
1- Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik.
2- Belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük:
Moda sandığımız birçok şeylerin hayatın kendi bünyesinden geldiği anlaşılır.”- Ahmet Hamdi Tanpınar.
3- sıfat/ Geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan: Ör: Moda şapka
şeklinde tanımlanmaktadır.

 Yine Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük’te; moda olmak kelimesi “yaygın duruma gelmek, herkesçe kabul edilmek”, modası geçmek ise,   “moda olmaktan çıkmak”, “mecaz/  önemini yitirmek, geçersiz duruma gelmek, artık aranmamak”  şeklinde ve “Bu işin modası geçti, onu vaktiyle yapmak gerekti.” örneklemesiyle tanımlanmaktadır.

Dünyada moda başkentleri olarak bilinen şehirler New York, Milano, Paris ve Londra olarak sıralanmaktadır (kaynak: www.wikipedia.org
Moda konusunda, moda günleri ve moda haftaları gibi etkinlikler düzenleyerek öne çıkan diğer şehirler ise; Los Angeles, Berlin, Tokyo, Roma, Miami, Hong Kong, São Paulo, Sidney, Barcelona, Madrid, Viyana, Yeni Delhi ve Dubai’dir.

Ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol ise modayı şu şekilde tanımlıyor: “Moda yaşamı güzelleştiren, tıpkı müzik gibi anlara keyif katan popüler bir tasarım kültürüdür

Son güncelleme: 14 Eylül 2008

Bu sayfada yer alan içeriğe ait tüm telif hakları Modaport.com’a aittir. İçeriğin referans olarak modaport.com belirtilmeden yayımlanması (wikipedia.org haricinde) durumunda her türlü yasal hak gizli tutulmaktadır. İçeriğe katkıda bulunanlar bu içeriğin modaport.com’a ait olduğunu kabul ederler.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:


Etiketler: , ,

Yorumlar

  • trendline diyor ki:

    son yıllarda modanın kendini tekrar ettiğini düşünüyorum. ancak kişiye özel tasarımların da aksine ön plana çıktığını düşünüyorum.

  • melike diyor ki:

    moda kavramına inanmıyorum. moda kişisel birşey bence. insanın kendine yakışanı giymesinden öteye gitmemeli.

  • murata diyor ki:

    size katılmıyorum melike hanım. yoksa tüm dünyada herşey tek düze olurdu giyim konusunda. bence moda ve trendleri yok sayamazsınız.

  • dilektas diyor ki:

    moda nedir? sorusunun bence tam net yanıtı yok. herkes kendi yakışanı güncel trendlerle harmanlayabilir bence.

  • nesrin diyor ki:

    moda bence evrenin degişikliğine uymaktır.günden güne öyle bir degişiyor ki insanlar birbirleriye rekabet ediyorlar sanki.

  • Zahir diyor ki:

    Modadan nefret ediyorum. Kullan at felsefesi ve ziyanlık. Güzel ve kaliteli kıyafetler alıp yıllarca giymek istiyorum.

  • mustafa diyor ki:

    moda+tarz diyelim şuna bence moda var aslında ama hep aynı şeyler içinde dönüyorus değişen bişey yokta diyebilirz…

  • gülce diyor ki:

    ya aslında moda testill sektörünün arkasına saklandığı tamamen tekrardan ve insanları kalıplaştırmaya çalışmaktan başka bişey değildir.herkezz olduğu gibi olsun zevksizseniz bile özgünsünüzdür

  • Esra diyor ki:

    Moda diyince Akla Giysi gelmez ki 🙂 Sanat, Müzik, Yemek, İçmek herşeyin içinde yer alır.. Moda, Tarzdır, Moda bir yoldur. herhangi birşeyin yapısıdır.

  • punisher yusuf diyor ki:

    arkadaşlar bence moda modern bir tasarım sanatıdır.İnsanlar yaşamları boyunca kendilerine,hayatlarını renklendirecek şeyler aramışlardır.Moda tutkusu da bu arayışın bir ürünüdür.

    Saygılarımla

  • Fashioncholic Girl diyor ki:

    moda aslında tamamen kendin olmaktır // nasıl hissediyorsan öyle // iyi hissedersen zaten iyi görünürsün // sırf moda diye özentilikten kaçmak da asıl zor olanı başarmaktır

  • nurgüll diyor ki:

    moda ; insanların birbirlerine benzeyerek farklılaşmalarıdır.moda saygın kentlerde ve şehirleşmiş yerlerde çoğunluğun kabülü olduğu yerlerde görülür.moda kavramı içinde yaşayan biyerdeyseniz.modaya uymak zorundasınız demektir.aksi takdirde moda dışı kalırsınız buda ne kendinizi ii hisetmenize yardımcı olur ne de saygınlık kazanırsınız.moda ürünü çabuk tutulur çabuk geçer.bir zincir halkası içerinde olmalı aksi takdir de minyatür moda veya rağbet olarak kabul edilir.bir ürünün veya kullanımın moda olabilimesi için geniş bir kitlenin kabulüne ihtiyacı var demektir.burdanda anlaşılcağı gibi moda hayatımızda onu üstüne yakıştırması uyarlaması bizlere kalmış.şuan dolabınızdaki şeylerde moda ydı ama geçti unutmayın.modaya uymuorum diemezsiniz…

  • tubaaaaaaa diyor ki:

    modaya herkes uymalı

  • derin diyor ki:

    ARKADASLAR MODANIN TANIMI SUDUR
    (HERKESİN KENDİNDE YARATTIĞI ŞEYDİR) TAMAMEN KENDİ YARATICILINDIR.DEMEK İSTEDİĞİM SEN NEYİ BEĞENİRSEN VE GİYERSEN ODUR MODA SENİN MODANDIR BASKALARINDAN ÖRNEK ALMAN GEREKMEZ.

  • modaturkiye diyor ki:

    moda evrensel bir kavram bu konuyu herkesin kendine göre yorumlaması doğal…

  • derya diyor ki:

    bence moda çok saçma birşey isteyen modayı takip eder isteyen etmez.

  • derya diyor ki:

    bence herkesin farklı cevap vermesi doğal

  • kvazimoda diyor ki:

    eger moda, bot almak istedigimde bir turlu istedigim bir model bulamamak ve hep ayni kalipla karsilasmaksa, istemem kalsin. ama eger ayni yesilin bir milyon farkli yorumla farkli mecralarda sunulmasiysa, sapka cikariyorum.

  • tatlı_kız_didem diyor ki:

    moda çok güzel bi sanattır modalistlik hele herkesin yapabileceği şeyler değildir yetenek ister moda yaratıcılık ister modaya ayak uydurursan düzgün giyinirsen sevgilinde seni beyenir

  • Büşra diyor ki:

    moda son derece insanların yarattıkları tarzlardır ve bunun toplumca begenılıp pıyasaya surulmesıdır moda insanı bastan yaratan temel kavramdır her ayın her yılın modası olmalıdır ınsan sureklı farklılık ıster ve toplum buna uyar yanı moayı bır cerceve altında toplarsak moda eşittir ortaya özen cıkar

  • Sena diyor ki:

    Moda hakkında bir çok bayan veya erkeğin az yada çok bilgisi vardır .. Genelde bayanlar daha süslü oldukları ve ayakkabılara olan merakları için moda diyince ilk akla gelen şeylerden biride bayanlar oluyor genellikle :)) Moda bence kendine yakışan ve o zamanın modasıyla yakından ilgisi olan bişeydir .Bir çok amatör kendini modacı yada moda tasarımcısı sanabilir ama modacılık zor iş benceeee :))

  • rozelin rabia diyor ki:

    moda:kişinin kendine yakışanı giymesi,bir veya birden fazla rengi bir bütün halinde kullanmasıdır .doğru bir şekilde kullanmış ise şık olmayı başarmıştır

  • burak diyor ki:

    modanın ülkemize gelmesi için bir kaç yüzyıl daha geçmesi gerekecek

Geri izlemeler

Yorumunuz


En Son Yorumlar